• smjestaj u budvi
  • apartmani u budvi
  • apartmani budva
  • Smjestaj u Budvi na Youtube
  • Smjestaj u Budvi na Instagram

Budva je domaćin Igara malih zemalja Evrope

Crna Gora će od 27. maja do 1. juna će biti domaćin Igara malih zemalja Evrope. Centar zbivanja na Igrama malih zemalja biće Budva. U kompleksu Slovenska plaža, biće smješteni učesnici, a Budva će biti domaćin i zvaničnicima nacionalnih olimpijskih komiteta zemalja koje učrstvuju.

Po prvi put Crna Gora će biti domaćin jednog multi-sportskog takmičenja, koje okuplja oko 2,000 učesnika – sportista, trenera, predstavnika nacionalnih olimpijskih komiteta, novinara kao i volontera.

                    Igre malih zemalja Evrope

Ovo takmičenje okuplja sportiste iz devet zemalja sa manje od milion stanovnika – pored crnogorskih, nadmetaće se sportisti iz Malte, Andore, San Marina, Monaka, Lihtenštajna, Luksemburga, Kipra i Islanda. Igre malih zemalja održavaju se od 1985. godine, a Crna Gora učestvuje od 2011.


U Budvi će se održati svečana ceremonija otvaranja Igara, i to na platou ispred Starog grada. U Budvi će se održati takmičenja u odbojci (žene i muškarci), odbojci na pijesku, streljaštvu, boćanju i tenisu. Pored Budve, sportska takmičenja održaće se u Baru (košarka, atletika), Podgorici (plivanje), Cetinju (džudo) i Tivtu (stoni tenis).

Igre malih zemalja Evrope, kao i sva takmičenja pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta, nisu samo festival sporta, već imaju i mnogo širi značaj. To je prilika da se brojni gosti upoznaju sa prirodnim ljepotama i turističkim atrakcijama Crne Gore i Budvanske rivijere, da upoznaju našu kulturu i običaje, da osjete poseban mediteranski duh...

Igre malih zemalja u Crnoj Gori biće značajne i po tome što se organizovati uz poštovanje najviših ekoloških standarda. Biće to prve “Zelene igre”, koje će se organizovati u skladu sa strategijom i jasnim opredjeljenjem olimpijskog pokreta da se kroz sport, a posebno organizaciju sportskih događaja promoviše održivost i zaštita životne sredine.

Zbog toga Igre imaju dva slogana – prvi je “How big we are” – “Koliko smo veliki”, a drugi “Be fair by nature” - “Prirodno je biti fer”.

Čitano 683 puta
Go to Top
Smestaj u budvi apartmani u budvi budva apartmani apartmani budva SMJESTAJ CRNA GORA myMontenegroCar