Resetuj lozinku

Napredna pretraga
Pronađeno
Napredna pretraga

Stari Grad Budva

27/04/2020 by adminsmjestaj
stari grad u budvi

Stari grad u Budvi

Stari Grad Budva su prema legendi osnovali Kadmo i njegova žena Harmonija, Feničarski princ i Gčka boginja.

Od tih davnih mitskih vremena i prastanovnika Enhelejaca, mnogi su narodi kroz istoriju naseljavali današnji Stari Grad Budva

Najstariji, za sada poznati, tragovi materijalne kulture sa teritorije Budve ( Paštrovici, Maini i Grbalj) sežu daleko u praistoriju, u bronzano i gvozdeno doba.

Brojni spomenici kulture u Starom Gradu ostavili su svedočanstvo burne istorije: Piloni 6.vijek, ostaci Anticke nekreopole 5.vijek, ostaci Hipokausta 1.vijek, ostaci gradjevine Villa Urbana 1-2. vijek, Rimski žrtvenik 1-2. vijek, Crkva Santa Maria in punta 10. vijek, Crkva sv. Save Osvecenog 7. vijek i mnogi drugi.

Stari Grad danas

Stari Grad je kamen temeljac grada Budve. Danas ovaj spomenik kulture je nezaobilazno mjesto svakog turiste koji je posjetio ovaj grad, ali i crnogorskog primorija. Kroz vjekove su zidine Starog Grada branile Budvu od osvajača. Poredmnogo legendi, ispisane istorijei prepričane istoje, samo taj kamen zna pravu istoriju koju krije vjekovima.

Danas te zidine okružuju zanatlije, kafiće, barove, šopove, ali i otvoreno pozorište koje morate posjetiti. Uz Stari Grad naslonjena je budvanska marina gdje su usidrene moderne jahte, ribarski brodovi i barke, sa kojim uz manju nadoknadu možete obići Stari Grad sa mora i ostrvo Sveti Nikola. Decenijama unazad, na platou Starog Grada se održavaju brojne manifestacije po kojim je Budva poznata.

Veličanstveni doček Nove Godine, Budvanski Karneval, Dan Širuna, su samo neki od brojnih manifestacija koje zidine Starog Grada pamte. Za ljubitelje kulture u Starom Gradu ćete naići na pravoslavnu crkvu Svete Trojice, katedralu Svetog Ivana, muzej grada Budve, Citadelu, modernu galeriju grada Budve. Za one koji žele da dožive puno iskustvo , predlažemo vam da iznajmite smještaj u zidinama Starog Grada.

Uvu uvu tvrđavu su naslonjene dvije poznate gradske plaže. Ričardova glava, sa strane koji vodi put Mogren plaže, i plaža Pizana koja dijeli Stari Grad i gradsku marinu. Ispred samih zidina se nalazi trg na kojem se nalaze mnoge terase kafe restorana.

Dobro došli u Stari Grad Budva.

 

Poslednje sa bloga

Koronavirus – Nove mjere u ugostiteljskim objektima

Nove mjere su na snazi u svim gradovima Crne Gore. U restoranima, klubovima i kafićima je dozvoljen ulazak samo uz dokaz da ste vakcinisani ili dokaz da ste preboljeli koronavirus, kao i negativni PCR test. Boravak u ugostiteljskim objektima je dozvoljen i za one koji su primili prvu dozu vakcine. Isti uslovi važe za sve …

Budva Bike Share

Upoznajte novi sistem javnih bicikala “Budva Bike Share”. Ovaj sistem omogućava turistima da na jednostavan način se prevezu do željenog mjesta u Budvi Kako se koristi Bike Share ? Na samom početku je neophodno preuzeti aplikaciju na vaš telefon, a zatim se registrovati na istoj. Neophodno je da ispratite sve korake, i nakon iste ćete …

 

  • Da li imate pitanja za ovaj smještaj?
  • Pošaljite nam upit

  • Skorašnji članci

  • Pretraga

    Napredna pretraga