Resetuj lozinku

Napredna pretraga

Stari Grad Budva

27/04/2020 by adminsmjestaj
stari grad u budvi

Stari grad u Budvi

Stari Grad Budva su prema legendi osnovali Kadmo i njegova žena Harmonija, Feničarski princ i Gčka boginja.

Od tih davnih mitskih vremena i prastanovnika Enhelejaca, mnogi su narodi kroz istoriju naseljavali današnji Stari Grad Budva

Najstariji, za sada poznati, tragovi materijalne kulture sa teritorije Budve ( Paštrovici, Maini i Grbalj) sežu daleko u praistoriju, u bronzano i gvozdeno doba.

Brojni spomenici kulture u Starom Gradu ostavili su svedočanstvo burne istorije: Piloni 6.vijek, ostaci Anticke nekreopole 5.vijek, ostaci Hipokausta 1.vijek, ostaci gradjevine Villa Urbana 1-2. vijek, Rimski žrtvenik 1-2. vijek, Crkva Santa Maria in punta 10. vijek, Crkva sv. Save Osvecenog 7. vijek i mnogi drugi.

Stari Grad danas

Stari Grad je kamen temeljac grada Budve. Danas ovaj spomenik kulture je nezaobilazno mjesto svakog turiste koji je posjetio ovaj grad, ali i crnogorskog primorija. Kroz vjekove su zidine Starog Grada branile Budvu od osvajača. Poredmnogo legendi, ispisane istorijei prepričane istoje, samo taj kamen zna pravu istoriju koju krije vjekovima.

Danas te zidine okružuju zanatlije, kafiće, barove, šopove, ali i otvoreno pozorište koje morate posjetiti. Uz Stari Grad naslonjena je budvanska marina gdje su usidrene moderne jahte, ribarski brodovi i barke, sa kojim uz manju nadoknadu možete obići Stari Grad sa mora i ostrvo Sveti Nikola. Decenijama unazad, na platou Starog Grada se održavaju brojne manifestacije po kojim je Budva poznata.

Veličanstveni doček Nove Godine, Budvanski Karneval, Dan Širuna, su samo neki od brojnih manifestacija koje zidine Starog Grada pamte. Za ljubitelje kulture u Starom Gradu ćete naići na pravoslavnu crkvu Svete Trojice, katedralu Svetog Ivana, muzej grada Budve, Citadelu, modernu galeriju grada Budve. Za one koji žele da dožive puno iskustvo , predlažemo vam da iznajmite smještaj u zidinama Starog Grada.

Uvu uvu tvrđavu su naslonjene dvije poznate gradske plaže. Ričardova glava, sa strane koji vodi put Mogren plaže, i plaža Pizana koja dijeli Stari Grad i gradsku marinu. Ispred samih zidina se nalazi trg na kojem se nalaze mnoge terase kafe restorana.

Dobro došli u Stari Grad Budva.

 

Poslednje sa bloga

Budva – Bez novogodišnjeg dočeka na trgu ispred Starog Grada

Budva je od 2000. godine bila domaćin najboljeg provoda za vrijeme novogodišnjih praznika na balkanu. Budva je 21 godinu u nazad dokazivala da sa pravom nosi epitet metropole turizma, sve do godine 2020. Ljetnja turistička sezona nije bila ni nalik prošlogodišnjim, sve je bilo drugačije. Epilog svega šta nam se izdešavalo u već zamakloj godini, …

Ljetovanje u Crnoj Gori za vrijeme Covid19

Kao i sve turističke destinacije, Budva je zabilježila drastičan pad turističke privrede prouzrokovanim pandemijom Covid 19. Iako joś uvjek nisu poznate  mjere i uslovi sa kojim će turisti putovati u Crnoj Gori, gotovo je izvesno da će grad Budva imati uspješnjju ljetnju sezonu 2021. Razlog za optimizam nalazimo u pronalazak vakcine protiv Korona virusa, najave gostiju …