Petrovac

36879217545_224a3828db_b
Petrovac na moru je gradsko naselje i predstavlja deo Budvanske rivijere jer pripada Opštini Budva.

Gradska plaža u Petrovcu je duga oko 600 m. Ova plaža je peščana, crvenkaste boje peska, i jedna je od najposećenijih na Budvanskoj rivijeri. Površina plaže je veća od 9000 m2, a na samoj plaži se može unajmiti plažni mobilijar ili se može koristiti slobodan prostor za sunčanje, kupanje i rekreaciju. Posebnu draž joj daju ostrvca Katič i Sveta neđelja, koji su izazov za ljubitelje morskih dubina. Petrovačka plaža spada u zašticene prirodne rezervate. Njen kupališni deo oivičen je uređenom obalom, šetalištem s kafićima, restoranima, suvenirnicama… Šetalište se pruža duž samog mora i završava se malom marinom.

Petrovac je čuven po letnjem turizmu, po Petrovačkoj noći, ali i po rimskom mozaiku iz 3. veka kojim je prikazan bog sna, Hipnos. Arheološki nalazi ukazuju da se Petrovac nalazi na prostoru na kojem je postojalo naselje još iz Rimskog doba.

Po mnogima, Petrovac je najlepše mesto Budvanske rivijere. Kristalno čisto more izvajalo je pitomu obalu sa dve peščane plaže koje su opasane gustom borovom šumom, stablima maslina, palmama i drugim mediteranskim rastinjem.