Kakva nas turistička sezona očekuje u 2022 ?

\"\"

U vremenu pandemije koronavirusa, političkih igri i rata na teritoriji evropskog kontinenta. Kako se približava ljeto, pitamo se: Kakva nas turistička sezona očekuje u 2022 ?

Crna Gora definitivno ulazi u period kada na evropskom tržištu mora da pokaže svoj turistički proizvod i bude u utrci sa mnogim turističkim destinacijama. Ono što može da nas obraduje jeste da se uvode nove avio linije. Povećani kontigenti čartera iz evropskih zemalja, daje nam za pravo da je trćište več tu.

Svodi se da je sve do našeg turističkog proizvoda, odnosno uspostavljanje balansa između cijene i kvaliteta. Uzimajući u obzir da je cijeli evropski kontinent pred ekonomskom krizom, odnos cijene i kvaliteta je ključan u turističkoj sezoni 2022.

Dolazak gostiju iz regiona

Uvjek možemo da računamo goste iz regiona, dokle god svoje granice budemo držali otvorenim. Otvaranjem dionice auto puta, možemo očekivati veći broj gostiju iz Srbije, ali ne i isti kao u sezoni 2021.

Prošle godine zemlje evropske unije kao što je Grčka su imale striktna pravila za boravak u njima. Srpsko tržište prelilo na crnogorsko primorije, pa u sezoni 2022 ne možemo očekivati isti broj gostiju sa tog tržišta.

Privatni smještaj u sezoni 2022

Nakon navale ukrainskih izbjeglica, kako u Evropi, tako i u Crnoj Gori, mnogi privatni apartmani su već popunjeni na duži vremenski period. Što znači da samo u Budvi je drastično smanjen broj privatnih apartmana. Prema ovom podatku, privatni smještaj u Budvi bi trebao imati dobru popunjenost za vrijeme ljetnje turističe sezone.

Da li će se bez Ruskokog tržišta drastično odraziti turistička sezona ?

Rusko tržište je svakako najpoželjnije u svim turističkim destinacijama i svakako će biti osjetno. Možemo da očekujemo turiste sa ovog tržišta sa dubljim džepom, odnosno oni koji mogu da priušte visoku cijene avionske karte. Svakako, taj broj gostiju iz Rusije neće napraviti sezanciju u popunjenosti.

Nestabilna politička i ekonomska kriza, svakako će uticati u dalje analize i krajnje ishodima i nadamo se da neće ići dalje u pogrešnom smjeru.