Sveti Stefan

Na ostrvu se nalaze četiri crkve od kojih su dvije posvećene Svetom Aleksandru Nevskom, koja je jedna u ruševinama. Godine 1955. grad je preobražen u jedinstveni grad hotel.

Hotel je danas rekonstruisan a pod zakupom je čuvene kompanije Aman rizorts. Grad hotel Sveti Stefan je od osnivanja bio mjesto za odmor najpoznatijih ličnosti u svjetskoom šou biznisu, pa za grad hotel Sveti Stefan možemo reći da je pionir Crnogorskog elitnog turizma. Ostrvo je spojeno sa prostom tombolom do Svetostefanske plaže sa lijeve i desne strane ostrva. Plaža Sveti Stefan je polu pjeskovita i polu šljunkovita, i autentična je po svom crvenom šljunku. U blizini ostrva pješačkom stazom i Miločerski park, doći ćete do na daleko poznatih plaža kao što su Kraljeva i Kraljičina plaža.

Ukoliko se baš zadesite na Svetom Stefanu, nemojte zaobići malo mjesto Pržno, koje se prostire od Miločerskog rta do rta Kamenovo. Plaža Kamenovo je duga svega 260 metara i važi kao elitno ljetovalište.

vlcsnap-2022-03-13-15h20m26s559
Lokacija

Sveti Stefan je udaljen na 10 kilometara od Budve. Sa automobilom ćete doći za oko 15 minuta vožnje magistralnim putem. Jadranska magistrala se prostire cijelom obalom budvanske rivijere. Vožnjom do Svetog Stefana ćete imati predivne pejzaže prolazeći  najljepše plaže i mjesta Budve. Po izlasku iz Budve na rtu zavala sa densne strane ćete imati panoramski pogled na grad Budvu i ostvo Sveti Nikola, do ulaska u Bečiće. Kroz Bečiće ćete imati dionicu od oko 4 kilometra vožnje, do iznad ribarskog sela Rafailovići preko kojeg se pruža predivan pogled na bečićku plažu. Dolazite na Rt Kamenovo iznad kojeg prolazite kroz istoimenu plažu, sve do ulaska u Pržno.

Do Svetog Stefana od Pržna možete doći kroz Miločerski park manjim uskim putem, ili da nastavite magistralom do putokaza za skretanje za Sveti Stefan.

Avantura kroz predjele Svetog Stefana će vam uzeti cijeli dan, za koji smo sigurni da ćete biti prepun utisaka. Sveti Stefan je spoj arhitekture i prirode. Spoj kulture i istorije, po čemu je i postao autentičan.