Granice otvorene za vrijeme turističke sezone

\"Granice

Crna Gora je u centru pažnje u svim ruskim medijima! Nema zatvaranja granica, sezonu ćemo dočekati spremni. Granice otvorene za vrijeme turističke sezone, najavljeno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja Crne Gore koje se obratilo na Twitteru.

Rusko tržište je jedno od najvažnijih tržišta u turističkom prometu Crnoe Gore. U 2019. Godini Crnu Goru je posjetilo skoro 400,000 turista iz Rusije, što je bilo povećanje za 14 odsto u odnosu na 2018.godinu.

“Ovi podaci ukazuju da se turisti iz Rusije nalaze na prvom mjestu kada je riječ o ostvarenim noćenjima i na drugom mjestu, nakon turista iz Srbije, kada su u pitanju inostrani dolasci. U 2020. godini Crnu Goru je posjetilo manje od 40,000 turista iz Rusije, što je 10% od ostvarenog broja dolazaka tokom 2019. godine. Ovakva realizacija turističkog prometa je čak manja i od prosječne u zemlji, koja je bila najlošija u Evropi”, navode u saopštenju Ministastva ekonomsog razvoja.

Međunarodni turistički sajmam u Moskvi

Ministarstvo ekonomskog razvoja i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom, predstavili crnogorsku turističku ponudu na 27. Međunarodnom turističkom sajmu „MITT – Moscow International Travel & Tourism Exhibition 2021“.

Crna Gora je zabilježila pad turističke aktivnosti za prošlu godinu od 85 % u odnosu na 2019. Godinu, što je znatno otežalo ekonomsku i fiskalnu situaciju u zemlji.

Sa otvorenim granicama ka regionu bez obaveznih testova, Crna Gora ima značajnu šansu da ostvari dobru turističku sezonu, kao i da oporavi svoju ekonomiju. Pune plaže kao i svi kapaciteti se očekuju početkom Jula mjeseca, dok se za predsezonu ne mogu očekivati najbolji rezultati zbog spore imunizacije.