Dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez testa na koronu

\"Crna

Iz drugih zemalja u Crnu Goru se može doći bez obaveznog testa.

Za razliku od većine zemalja u regionu i svijetu, Crna Gora je otvorila svoje granice za sve one koji ne posjeduju PCR test ili bilo koji drugi.

Međugradski prevoz je otvoren u vremenskom periodu kada je i dozvoljeno kretanje.

Iz saopštenja ministarke zdravlja Dr. Jelena Borovinić Bojović, saopštene su i nove mjere u cilju suzbijanja pandemije korone virusa.

  • Rad ugostiteljskih objekata je dozvoljen od 7-20h, bez izvođenja muzike u živo, dok za jednim stolom mogu da sjede najviše do 4 osobe. Razmak između stolova mora biti 2 metra ili imati zaštitni paravan između istih.
  • Zabrana kretanja za stanovništvo u Crnoj Gori važi od 22h do 05.00h.
  • Rad prehrambrenih prodavnica je ograničen do 20h, dok nedeljemo ne rade.

Epidemiološka kriva ima stabilan karakter u Crnoj Gori

Razlog za ukidanje restriktivnih mjera kao što je dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez testa, jeste stabilna epidemiološka kriva. Već 20 dana u nazad, veći je broj ozdravljenih u odnosu na zaražene korona virusom.

Sa druge strane, nove mjere će u značajnoj mjeri poboljšati ekonomsku situaciji u državi. Ukoliko Crna Gora zadrži epidemiološku stabilnu situaciju, možemo se nadati solidnoj turističkoj sezoni. Turistička privreda je glavna grana i nosioc crnogorske privrede.

Vakcinacija u Crnoj Gori – COVID 19

Iz ministarstva zdravlja su najavili prve doze vakcina za novi korona virus, krajem Januara ili početkom Februara mjeseca. Prve doze vakcina se očekuju od Sinofarm kineske kompanije, dok će u prvom kvartalu godine Crna Gora imati na raspolaganju više vakcina i drugih proizvođača.

Privredni oporavak

U Crnu Goru bez testa na koronu i stabilne epidemiološke situacije, kao i najavljene vakcinacije imamo razlog da optimizam. Privredni i turistički oporavak ne možemo da očekujemo odmah, ali ćemo ubrzo osjetiti oporavak. Poslednja predviđanja su da će ljetnja turistička sezona u Crnoj Gori biti na nivou 55% iz 2019.godine. koja je bila rekordna.