Budva – Bez novogodišnjeg dočeka na trgu ispred Starog Grada

 

\"\"

Budva je od 2000. godine bila domaćin najboljeg provoda za vrijeme novogodišnjih praznika na balkanu. Budva je 21 godinu u nazad dokazivala da sa pravom nosi epitet metropole turizma, sve do godine 2020. Ljetnja turistička sezona nije bila ni nalik prošlogodišnjim, sve je bilo drugačije. Epilog svega šta nam se izdešavalo u već zamakloj godini, mogli smo da slutimo da ćemo ostati i bez dočeka nove 2021.

Zabrana okupljanja na javnim mjestima

Godinu 2020. zabillježili smo kao najgoru turističku sezonu u istoriji turizma u Budvi. Dobro poznati krivac je pandemija COVID 19. Pored pandemije koja je uticala na pad turizma u svim turističkim destinacijama u svijetu, Crna Gora je zabilježila najveći pad od svih tustičkih centara. Političkim odlukama i pogrešnim procjenama iz institua za javno zdravlje, Crna Gora je zatvorila svoje granice. Granice su zatvorene ka zemljama iz kojih smo tradicionalno imali najveći broj gostiju.

Shodno najnovijim mjerama iz Ministarstva zdravlja, zabrana okupljanja i organizacija istih su zabranjeni. TO Budva i ugostitelji Budve su imali želju bar da ublaže novogodišnje i božićne prazike, pa su predložili da organizuju Božićnu pjacetu. I od te organizacije se odustalo, pa će trg ispred Starog Grada biti potpuno prazan.

Mi iz SUB Travel Group naše smještajne kapacitete smo zatvorili do daljnjeg, odnosno do novih mjera za koje se nadamo da će biti pozitivne u skorijem roku. Svjesni rizika koje donosi novi korona virus, mi smo kao odgovorna kompanija donjeli odluke. Odlikama smo  pomogli pojedinim gostima koji su bili zatečeni u Budvi da ostvare boravak  za vrijeme pandemije i zaključavanja granica Crne Gore.

“U skladu sa najnovijim mjerama Ministarstva zdravlja Crne Gore koje, između ostalog, predviđaju i zabranu okupljanja na otvorenim prostorima. Turistička organizacija opštine Budva ove godine, nažalost neće organizovati božićne i novogodišnje svečanosti na trgu ispred zidina Starog Grada. Poštujući odluke koje za prioritet imaju očuvanje javnog zdravlja građanki i građana Crne Gore. Nadamo se da će uskoro doći do stabilizacije epidemiološke situacije i da će TO Budva moći da se vrati svojim redovnim aktivnostima. Organizaciji lijepih događaja po kojima je Budva prepoznata u regionu“. Saopšteno je iz Turističke organizacije Budve.

Nedaleko od saopšenja iz TO Budva, naš grad je pogodila vremenska nepogoda. Jak južni vjetar je ne nezapćen u poslednjih 50 godina. More je poplavilo starogradski trg, jaki talasi su progutali skulpturu „Balerina“ koja je postala simbol Budve.

\"\"

Godinu iza nas moramo brzo da zaboravimo. Oporavak turističke industrije u Budvi neće biti kratak, ali svakako se nadamo i očekujemo bolju turističku sezonu. Razlog za optimizam postoji iz razloga. Pred nama slijedi valcinacija koja se ispostavila kao jedini lijek za borbu protiv korona virusa COVID 19. Drugi razlog je promjena političke volje u Crnoj Gori, zbog čijih smo odluka bili izolovani od tržišta, rođaka i prijatelja.

SmjestajuBudvi.com i SUB Travel Group vam želi srećnu Novu Godinu 2021.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *